top of page
Search

Dünyada ilk restoranlar və müştəri xidməti necə olub ?

Updated: Aug 8, 2022

Restoran anlayışı necə yaranıb ? İlk Restoran necə müştərilərə xidmət edib ?



Qədim dövrlərdə restoran yeməyi mənfəət üçün satmaq fikri ən erkən sivilizasiyalar dövründə mövcud idi. Tarix boyu restoranların böyüməsi şəhərlərin böyüməsi ilə əlaqələndirilmir. Xalq yeməklərinə olan ehtiyac Roma İmperiyası və Qədim Çinə qədər uzaqlarda möhkəm qurulmuşdu. Kəndlilər və fermerlər mal-qara və digər mallarını şəhər bazarlarına gətirəndə çox vaxt bir anda bir neçə gün gəzirdilər və yemək və istirahət üçün bir yerə ehtiyac duyurdular. Bu restoranların ən erkən formasını, yol kənarındakı mehmanxananı gətirdi.

Adətən kəndin ortasında yerləşən mehmanxanalar, səyahət edənlərə ümumi süfrədə yemək verirdi. Seçiləcək menyular və ya hətta seçim etmək belə yox idi. Hər gecə aşpazın öz seçiminə əsasən yeməklər verilirdi.

Yaşayış şəraitinin sıx olduğu və bir çox insanın öz yeməklərini bişirməyə imkanları olmayan şəhər divarları içərisində satıcılar dünyanın hələ çox yerində məşhur olan kiçik arabalardan və ya küçə mətbəxlərindən yemək satırdılar. Satdıqları yeməklər adətən əvvəlcədən hazırlanmış və əlverişli idi, müasir fastfud yeməklərinin qabaqcıl növüdür. Bu erkən mehmanxanalar və meyxanalarda yemək üçün bir yerdən daha önəmli idi; insanları bir araya gətirərək mühüm bir sosial funksiyaya xidmət etdilər.

Orta əsrlərdə və İntibah dövründə Avropada, meyxanalar və yeməkxanalar hazırlanmış yemək almaq üçün əsas yer olaraq qaldı. İspaniyada bu müəssisələrə "tapas" adlı kiçik ləzzətli ispan yeməklərinə xidmət edən bodegas deyilirdi. İngiltərədə kolbasa və çoban pastası kimi yemək məşhur idi; Fransada isə konserv və şorbalar təqdim olunurdu. Bu erkən restoranların hamısı kəndli və ya tacir evlərində çox rast gəlinən sadə tariflərə xidmət edirdi.

1492-ci ildə Kolumbun Amerikaya səyahətindən sonra qlobal ticarət artaraq Avropaya yeni qidalar təqdim etdi. Tezliklə ictimai evlərdə pivə, qəlyanaltılar və şərabla yanaşı qəhvə, çay və şokolad da verilirdi. 17-ci əsrdə, tam yeməklər hələ də adətən evdə yeyilsə də, orta dərəcədə yaxşı iş görən insanlar ictimai bir evin əsas yemək otağında deyil, xüsusi bir salonda icarəçi işə götürürdü.Beləliklə restoran anlayışı getdikcə yaranmağa başladı.

Comentários


bottom of page